ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ

Αγαπητοί γονείς,

Η προσχολική αγωγή αποτελεί στις μέρες μας αναγκαιότητα, κοινά αποδεκτή από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτεία και την κοινωνία.

Επιδίωξη των Παιδικών Σταθμών είναι να προσφέρουν στο παιδί αγωγή και φροντίδα σ’ ένα φιλόξενο, χαρούμενο και ασφαλή χώρο, τις ώρες που οι γονείς εργάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο των Παιδικών Σταθμών προσφέρονται:

Ειδική διαπαιδαγώγηση των παιδιών της Βρεφικής ηλικίας μέσα από προγράμματα που ανταποκρίνονται στο εξελικτικό στάδιο της ηλικίας τους.

Προσχολική αγωγή που ακολουθεί τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Η προσαρμογή είναι η εναρκτήρια παιδαγωγική δραστηριότητα που η επιτυχία της καθορίζει την ομαλή ένταξη των παιδιών στο πρώτο σχολικό περιβάλλον.

Η είσοδος του παιδιού στους Παιδικούς Σταθμούς και επομένως ο πρώτος αποχωρισμός από το οικογενειακό περιβάλλον, πρέπει να γίνεται σταδιακά, αβίαστα και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό οι Παιδικοί Σταθμοί έχουν θεσπίσει την περίοδο προσαρμογής κατά τις πρώτες ημέρες. Αυτή η περίοδος προϋποθέτει τη σταδιακή και ολιγόωρη είσοδο των παιδιών στη τάξη.

Από την Προϊσταμένη και τις παιδαγωγούς του Τμήματος θα πάρετε συγκεκριμένες πληροφορίες και οδηγίες.

Στην προσπάθεια της ομαλής προσαρμογής κρίθηκε αναγκαία η συγκέντρωση των νέων γονέων αμέσως μετά την εγγραφή του παιδιού τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Παλαιού Φαλήρου. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι καινοτόμος, πολύ παραγωγική και απαραίτητη εκατέρωθεν. Η συμμετοχή κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη μετά την τηλεφωνική ειδοποίηση από την Προϊσταμένη του κάθε τμήματος.

 

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών:

 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

7:15 - 8:30

Υποδοχή των παιδιών, τακτοποίηση ατομικών ειδών. Ενσωμάτωση των παιδιών σε ομάδες παιχνιδιού ή απασχόληση τους στις “παιδαγωγικές γωνιές δραστηριοτήτων” ή ενασχόληση τους με οικοδομικό – κατασκευαστικό ή άλλο παιδαγωγικό υλικό. Συζήτηση – συναισθηματικές ανταλλαγές μεταξύ των παιδιών και του παιδαγωγού.

8:30 - 9:00

Προετοιμασία των παιδιών για το πρωινό (ανά ομάδες στην τουαλέτα για ατομική υγιεινή). Προσευχή. Παρουσίες.

9:00 - 9:30

Πρωινό

9:30 - 10:00

Συζήτηση – ελεύθερη έκφραση των απόψεων των παιδιών για παιδαγωγικές δράσεις (project) και όχι μόνο, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους (λόγος, επικοινωνία, κοινωνικοποίηση κ.λπ.).

10:00 – 11:00

Δραστηριότητες σχετικές με την παιδαγωγική δράση (project) και ανάλογα με την ηλικία τους π.χ. ζωγραφικής, κολλητικής, χειροτεχνίας, κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού, νερού, πηλού, κηπουρικής, μαγειρικής, οικολογικού πειραματισμού κ.λπ..

11:00 – 12:00

Διάλειμμα των παιδιών.

Ελεύθερη απασχόληση των παιδιών στις γωνιές δραστηριοτήτων ή ψυχοκινητικές-ρυθμικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες προανάγνωσης – προγραφής – προαρίθμησης.

Προετοιμασία των παιδιών για το μεσημεριανό φαγητό.

12:00 – 12:45

Μεσημεριανό φαγητό.

Ατομική υγιεινή

12:45-13:30

Σταδιακή αναχώρηση των παιδιών που φεύγουν νωρίς. Ήσυχες δραστηριότητες (άκουσμα μουσικής, αφήγηση παραμυθιού, μυθοπλασία, τραγούδι, ανάγνωση βιβλίων). Παιχνίδια με το λόγο, ποιήματα, αινίγματα, γλωσσοδέτες. Παντομίμα. Αυτοσχεδιασμοί.

Προετοιμασία για μεσημβρινή ανάπαυση.

13:00 - 15:00

Μεσημβρινή ανάπαυση.

15:00 - 15:45

Ελεύθερη απασχόληση. Αναχώρηση.

 

Το παραπάνω ημερήσιο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των Τμημάτων αλλά  και τις ανάγκες των παιδιών και την ηλικία τους (βρεφική - νηπιακή) προκειμένου να τους δίνει την δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα.

 

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σε όλα τα Τμήματα των Παιδικών Σταθμών θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς:

 

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους οργανώνονται επισκέψεις σε μουσεία και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την παρακολούθηση βιωματικών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν διάφορα θέματα (περιβάλλον, διατροφή, λαογραφία κ.λπ.). Πριν από κάθε επίσκεψη υπάρχει ανάλογη προετοιμασία της ομάδας. Φυσικά η συμμετοχή των παιδιών είναι προαιρετική και απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων τους.

 

Επίσης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για το προσωπικό (εκπαιδευτικό και βοηθητικό) γιατί θεωρούμε ότι η διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση των υπαλλήλων σε σύγχρονα παιδαγωγικά προγράμματα και μεθόδους είναι θεμελιώδεις παράγοντες για την ποιοτική παροχή προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Συγχρόνως οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για τους γονείς προκειμένου να ενημερωθούν και να  προετοιμαστούν κατά το δυνατόν και σε συνέχεια, αν χρειαστεί, να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα (Συμβουλευτική γονέων).

 

Στα Τμήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης (μπαταρίες, χαρτί, αλουμίνιο) προκειμένου να γίνει συνείδηση σε όλους μας και τρόπος ζωής στα παιδιά μας. Παρακαλούμε όλους τους γονείς να βοηθήσουν συμμετέχοντας ενεργά.

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ    

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ    

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

Παρακαλούμε να:

 

Στους Παιδικούς Σταθμούς γίνεται πρόγραμμα εκμάθησης τουαλέτας ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Ως εκ τούτου, για να φιλοξενηθεί κάποιο παιδί στα νηπιακά Τμήματα,  απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυτοεξυπηρετείται.

 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Η διαγραφή παιδιών γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις παρακάτω περιπτώσεις.

  1. Με αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα.
  2. Όταν κατ’ εξακολούθηση δεν συμμορφώνονται οι γονείς με το πρόγραμμα και τους όρους λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού
  3. Όταν δεν καταβάλλονται έγκαιρα τα δίδακτρα.
  4. Όταν συμπληρώσουν την νόμιμη ηλικία (στο τέλος της σχολικής χρονιάς).

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ

Μέσα από τις συγκεντρώσεις γονέων, τις παιδαγωγικές εξόδους, τις εκδηλώσεις και τις ομάδες εργασίας, εκτός από τα παραπάνω αναφερόμενα οφέλη, επιτυγχάνεται και η γνωριμία των γονέων μεταξύ τους, η σύσφιξη των σχέσεων τους και η στενότερη επαφή με τον χώρο που ζουν και δημιουργούν τα παιδιά τους μεγάλο διάστημα της μέρας.

 

ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Η λειτουργία των Παιδικών σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους. Το μήνα Αύγουστο οι Παιδικοί Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους. Επίσης δε λειτουργούν:

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, για όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού, από Σεπτέμβριο έως και Ιούλιο (πλην των διδάκτρων του Ιουλίου τα οποία καταβάλλονται σε δύο ισόποσες δόσεις, το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο), ανεξαρτήτως απουσιών. Τα δίδακτρα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ν.Π. στην Τράπεζα Eurobank Ergasias (αρ. λογ. 0026.0221.34.0200866861) και στη συνέχεια προσκομίζετε στο Τμήμα στο οποίο φοιτά το παιδί σας το αποδεικτικό κατάθεσης και παίρνετε την απόδειξη είσπραξης. Στην αιτιολογία κατάθεσης αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του παιδιού, το τμήμα στο οποίο φοιτά και τα αρχικά του μήνα που εξοφλείται (π.χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ , Β , ΙΑΝ.).

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΤΜΗΜΑ

Α’ Τμήμα

«Ιωάννης Φιξ»

Β΄ Τμήμα

Γ΄ Τμήμα

Δ΄ Τμήμα

«Κάρολος Ι. Φιξ»

Ε΄ Τμήμα

ΣΤ΄ Τμήμα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ιωάννου Φιξ 10

(Ισόγειο)

Τερψιχόρης 88 & Πλειάδων

Διαγόρα 4

Ιωάννου Φιξ 10

(Α΄ όροφος)

Διαγόρα 4

Δημοκρατίας & Μεσολογγίου

ΤΗΛ. – ΦΑΞ

210-98.14.646

210-98.41.045

210-98.37.390

210-98.48.889

210-98.02.642

210 9817006

 

ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΤΜΗΜΑ

Α΄ ΒΡΕΦΙΚΟ

Β΄ ΒΡΕΦΙΚΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Μεσολογγίου 83

Γλαύκου 18

ΤΗΛ. – ΦΑΞ

210-98.86.884

2109851885

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

E-mail:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας
κάθε προβληματισμό και σκέψη σας για τα παιδιά όπως και κάθε πρόταση βελτίωσης.

Ελπίζοντας σε μία άριστη συνεργασία, σας ευχόμαστε


ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΕΛΗ

ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ

ΤΡΥΦΩΝ ΜΑΡΙΑ

ΒΛΑΧΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ

ΜΑΧΑΙΡΑ ΠΟΠΗ

ΜΑΧΑΙΡΑ ΣΟΦΙΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΔΕΛΗΚΑΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ

 

ΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ


Α΄ Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Ελευθερία Παναγιωτοπούλου

Β΄ Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Ηλιάνα Κάππα

Γ΄ Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Θεόπη Λασκαρίδου

Δ΄ Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Ρόη Βασιλοπούλου 

Ε΄ Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Όλγα Ντόμπριου

ΣΤ΄ Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Βάνα Λιούζα

Α΄ Βρεφικό Τμήμα

Σούλα Μαστροκάλου

Α΄ Βρεφικό Τμήμα

Ρενάτα Γιαννακοπούλου

 

ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ