Αγαπητοί γονείς,

Φέτος λόγω των συνθηκών (COVID-19) και των μέτρων προστασίας που βάσει νόμου τηρούμε, δυστυχώς δε μπορούμε να σας ενημερώσουμε δια ζώσης για το πρόγραμμα που ακολουθούμε στα Τμήματα μας .

Επιλέξαμε λοιπόν να σας αποστείλουμε αναλυτικές πληροφορίες  που είναι απαραίτητες για την καλή συνεργασία μας και που θα θέλατε να ξέρατε ή θα θέλατε να ξαναθυμηθείτε!

Η προσχολική αγωγή αποτελεί στις μέρες μας αναγκαιότητα, κοινά αποδεκτή από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτεία και την κοινωνία.

Επιδίωξη των Παιδικών Σταθμών είναι να προσφέρουν στο παιδί αγωγή και φροντίδα σ’ ένα φιλόξενο, χαρούμενο και ασφαλή χώρο, τις ώρες που οι γονείς εργάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο των Παιδικών Σταθμών προσφέρονται:

 • Ασφάλεια και αγάπη
 • Εκπαίδευση με:

Ειδική διαπαιδαγώγηση των παιδιών της Βρεφικής ηλικίας μέσα από προγράμματα που ανταποκρίνονται στο εξελικτικό στάδιο της ηλικίας τους.

Προσχολική αγωγή που ακολουθεί τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

 • Πρόγευμα και μεσημεριανό γεύμα σύμφωνα με επιλεγμένο διαιτολόγιο έγκυρων επιστημόνων.
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα αγωγής, ψυχολογίας και υγείας των παιδιών.

 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Η προσαρμογή είναι η εναρκτήρια παιδαγωγική δραστηριότητα που η επιτυχία της καθορίζει την ομαλή ένταξη των παιδιών στο πρώτο σχολικό περιβάλλον.

Όταν ένα παιδί έρχεται για πρώτη φορά στον Παιδικό Σταθμό, συμβαίνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Νέα πρόσωπα, νέο περιβάλλον, καινούριες συνήθειες, απουσία οικείων προσώπων. Θα χρειαστεί λοιπόν να περάσει “το στάδιο της προσαρμογής” - το στάδιο της γνωριμίας. 

 Ο τρόπος προσαρμογής των παιδιών στο καινούριο  τους  περιβάλλον θα πρέπει να γίνει αβίαστα, σταδιακά, προσαρμοσμένα τόσο στο προσωπικό τους ρυθμό όσο και στις ανάγκες τους.

Γι’ αυτό και έχει οριστεί, να έρχονται κατά την προσαρμογή τα παιδιά σε μικρές ομάδες ανά εβδομάδα, να μένουν για λίγες ώρες της ημέρας στην αρχή που σταδιακά αυξάνονται και αυτό  γίνεται ανάλογα με την ευκολία ή την δυσκολία του κάθε παιδιού (σας ενημερώνουν για κάθε αλλαγή οι παιδαγωγοί). 

 • Μιλήστε από πριν στο παιδί θετικά, ενθαρρυντικά, χωρίς όμως υπερβολές. Πείτε του πόσο περήφανοι νιώθετε που μεγάλωσε και είναι έτοιμο  να ξεκινήσει να πηγαίνει στον Παιδικό Σταθμό μιλήστε του με όμορφα λόγια για το πόσο  πολύ ωραία θα περνάει εκεί με τους φίλους που θα κάνει, με τα παιχνίδια που θα βρει και με τις δασκάλες που θα του μαθαίνουν καινούργια πράγματα, θα το αγαπάνε και θα το φροντίζουν. 
 • Επειδή ο αποχωρισμός είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολος, το περιβάλλον και τα πρόσωπα (προσωπικό & παιδιά) άγνωστα, προτείνουμε να συνοδεύει το παιδί το πρωί ένα μόνο άτομο και μάλιστα είναι  προτιμότερο να είναι αυτό που μπορεί να ¨πείσει¨ καλύτερα το παιδί και να είναι πιο σταθερό απέναντί του.
 • Εάν στο παιδί σας αρέσει να γνωρίζει το πρόγραμμά του, μπορείτε να του πείτε φέρνοντας το, ότι πηγαίνει στον Παιδικό Σταθμό, ότι θα το πάρετε από εκεί “το μεσημέρι”  καθώς και να του πείτε κάτι που θα κάνετε μαζί όταν το πάρετε, π.χ. “Θα πάμε μαζί στο πάρκο!” Σιγά σιγά θα αντιληφθεί τί συμβαίνει και θα αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.
 • Η συνέπεια στην τήρηση του ωραρίου που κάθε φορά σας έχει καθοριστεί και η καθημερινή  παρουσία (απουσία μόνο για σοβαρό λόγο) συντομεύει τον χρόνο που θα χρειαστεί για την προσαρμογή του.
 • Κατά την προσέλευση θα πρέπει να είστε σύντομοι και αποφασιστικοί.  Ένα φιλί, μια αγκαλιά– αν τα θέλει το παιδί, χωρίς επιμονή- και ένα “Να περάσεις μια υπέροχη μέρα!” είναι όλα όσα χρειάζονται. Ακόμη και αν κλαίει πρέπει να εμπιστευτείτε τις παιδαγωγούς, ξέρουν τον τρόπο που θα το προσεγγίσουν, θα το αγκαλιάσουν, θα το απασχολήσουν και θα το ηρεμήσουν και αυτό μπορεί να γίνει συνήθως, μόνο  όταν το παιδί καταλάβει ότι δεν είστε πια εκεί και δεχτεί να έχει επαφή μαζί τους. Αν δεν ηρεμήσει όμως, θα σας ειδοποιήσουν να το πάρετε νωρίτερα. …………..Και μην πισωγυρίζετε γιατί έτσι αυξάνεται δραματικά ο στρεσογόνος παράγοντας. Τα παιδιά είναι καταπληκτικά βαρόμετρα των ενηλίκων, έτσι εάν εσείς είστε ανήσυχοι προσκολλώνται σε εσάς.

Κάθε αρχή & δύσκολη!!! Όμως με λίγη συνεργασία μεταξύ του Παιδικού Σταθμού και της οικογένειας και όλα θα γίνουν ευκολότερα!!!

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών:

 • Η προσέλευση των παιδιών ορίζεται από τις 7:15 μέχρι τις 8.30 π.μ. (οι ώρες προσέλευσης θα τηρούνται αυστηρά).
 • Μετά την ώρα αυτή δεν γίνονται δεκτά τα παιδιά, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες οι γονείς θα ειδοποιούν έγκαιρα την Προϊσταμένη του Τμήματος.
 • Οι γονείς ή οι κηδεμόνες παραδίδουν τα παιδιά ΜΟΝΟ στο υπεύθυνο προσωπικό & τα παραλαμβάνουμε από αυτό. Παραδίνουμε & παραλαμβάνουμε τα παιδιά στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πόρτα του Παιδικού, ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ (διαγραμμίσεις στο πεζοδρόμιο) & ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.
 • Η αποχώρηση των παιδιών ορίζεται από τις 12:45 μέχρι τις 13.30 μ.μ. για τα παιδιά που δεν παραμένουν για μεσημεριανή ανάπαυση, ενώ για τα υπόλοιπα, η αποχώρηση ορίζεται από τις 15:00 μέχρι τις 15.45 μ.μ.
 • Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να παραλάβει το παιδί κάποιο άλλο ΕΝΗΛΙΚΟ πρόσωπο εκτός του κηδεμόνα, θα πρέπει να έχει μαζί του το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και να έχει προηγηθεί έγκαιρη σχετική ενημέρωση της Προϊσταμένης του Τμήματος.
 • Τα παιδιά μπορούν να παραλαμβάνονται νωρίτερα εφόσον υπάρχουν ειδικοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς ενημερώνουν έγκαιρα την Προϊσταμένη του Τμήματος.

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS

Ξυπνάμε  το παιδί νωρίς, για να έχουμε αρκετό χρόνο για να το ετοιμάσουμε. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να ορίσουμε και να τηρήσουμε σταθερό ωράριο ύπνου για το παιδί. Το παιδί της προσχολικής ηλικίας έχει ανάγκη από τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου. ‘Ένα παιδί που θα έχει χορτάσει τον ύπνο του θα έχει κέφι και καλή διάθεση όλη την ημέρα. 

 

Η προετοιμασία των ρούχων  που θα φορέσει να γίνεται από το προηγούμενο βράδυ, ώστε το ξεκίνημα να είναι χωρίς ένταση.

 

Είμαστε συνεπείς στην ώρα. Διαφορετικά το παιδί χάνει ένα κομμάτι από την καθημερινή ρουτίνα του Παιδικού Σταθμού, αν συνεχώς καθυστερεί, έτσι έρχεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμαθητές και τις παιδαγωγούς του.  

 

     Επιπλέον οι παιδαγωγοί θα έρθουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση αν αναγκαστούν να εφαρμόσουν    

     τον Κανονισμό λειτουργίας και να μην δεχτούν το αργοπορημένο παιδί. Ακόμη στην αποχώρηση   

      το παιδί είναι δύσκολο να διαχειριστεί τους λόγους που φεύγει πάντα τελευταίο από το σχολείο.

 

Αν θέλετε να δώσετε να φάει κάτι το παιδί μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι και όχι στον χώρο του σχολείου, ΑΦΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ  πρωινό θα φάμε στον Παιδικό Σταθμό.

 

Αποφεύγουμε να κάνουμε απουσίες χωρίς σοβαρό λόγο. Περιστασιακά –αφού ενημερώσουμε εγκαίρως- μια μέρα εκτός σχολείου δεν είναι και σπουδαία υπόθεση. Αν όμως αυτό γίνεται συχνά τότε το παιδί λαμβάνει ένα εσφαλμένο μήνυμα. Το σχολείο είναι σημαντικό και αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία. Μια παρουσία που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

7:15 - 8:30

Υποδοχή των παιδιών, τακτοποίηση ατομικών ειδών. Ενσωμάτωση των παιδιών σε ομάδες παιχνιδιού ή απασχόληση τους στις “παιδαγωγικές γωνιές δραστηριοτήτων” ή ενασχόληση τους με οικοδομικό – κατασκευαστικό ή άλλο παιδαγωγικό υλικό. Συζήτηση – συναισθηματικές ανταλλαγές μεταξύ των παιδιών και του παιδαγωγού.

8:30 - 9:00

Προετοιμασία των παιδιών για το πρωινό (ανά ομάδες στην τουαλέτα για ατομική υγιεινή). Προσευχή. Παρουσίες.

9:00 - 9:30

Πρωινό

9:30 - 10:00

Συζήτηση – ελεύθερη έκφραση των απόψεων των παιδιών για παιδαγωγικές δράσεις (project) και όχι μόνο, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους (λόγος, επικοινωνία, κοινωνικοποίηση κ.λπ.).

10:00 – 11:00

Δραστηριότητες σχετικές με την παιδαγωγική δράση (project) και ανάλογα με την ηλικία τους π.χ. ζωγραφικής, κολλητικής, χειροτεχνίας, κουκλοθέατρου, θεατρικού παιχνιδιού, νερού, πηλού, κηπουρικής, μαγειρικής, οικολογικού πειραματισμού κ.λπ..

11:00 – 12:00

Διάλειμμα των παιδιών.

Ελεύθερη απασχόληση των παιδιών στις γωνιές δραστηριοτήτων ή ψυχοκινητικές-ρυθμικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες προανάγνωσης – προγραφής – προαρίθμησης.

Προετοιμασία των παιδιών για το μεσημεριανό φαγητό.

12:00 – 12:45

Μεσημεριανό φαγητό.

Ατομική υγιεινή

12:45-13:30

Σταδιακή αναχώρηση των παιδιών που φεύγουν νωρίς. Ήσυχες δραστηριότητες (άκουσμα μουσικής, αφήγηση παραμυθιού, μυθοπλασία, τραγούδι, ανάγνωση βιβλίων). Παιχνίδια με το λόγο, ποιήματα, αινίγματα, γλωσσοδέτες. Παντομίμα. Αυτοσχεδιασμοί.

Προετοιμασία για μεσημβρινή ανάπαυση.

13:00 - 15:00

Μεσημβρινή ανάπαυση.

15:00 - 15:45

Ελεύθερη απασχόληση. Αναχώρηση.

 

Στα Τμήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης (μπαταρίες, χαρτί, αλουμίνιο) προκειμένου να γίνει συνείδηση σε όλους μας και τρόπος ζωής στα παιδιά μας. Παρακαλούμε όλους τους γονείς να βοηθήσουν συμμετέχοντας ενεργά.


ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Προσαρμοσμένο στην κάθε ηλικία ξεχωριστά, βασισμένο στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες των παιδιών, καλύπτοντας πάντα τη σημαντικότερη αυτών,  ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ.

 

Μαθαίνουμε :

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ - ΦΑΝΤΑΣΙΑ                    

 Κουκλοθέατρο , γαντόκλουκλες και δαχτυλόκουκλες.

Μίμηση, δραματοποίηση και θεατρικό παιχνίδι.

Χορός και ελεύθερη κίνηση με μουσική.

Επαφή με έργα τέχνης διαφόρων ζωγράφων.

Ποικιλία άχρηστου υλικού και μη στη ζωγραφική και χειροτεχνία  

ΣΤΟΧΟΙ    

Να αποκτήσουν τα παιδιά σιγουριά για τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους.

Να αναπαραστήσουν με το σώμα τους , το λόγο , τα υλικά , τη μουσική και τα αντικείμενα. Ενθαρρύνουμε τη δημιουργική διαδικασία του κάθε παιδιού και όχι το αποτέλεσμα, που μπορεί να μην είναι και τόσο εμφανίσιμο.

 ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ – ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ                

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βοηθούν την ώρα του φαγητού, όπως να μοιράσουν ποδιές, πιάτα και να μαζέψουν τα ποτήρια.

Παροτρύνουμε να φάνε μόνα τους και να πλύνουν τα χέρια τους σωστά.

Την ώρα της τουαλέτας προσπαθούμε να ανεβάζουμε και να κατεβάζουμε όλο και πιο αποτελεσματικά τα ρούχα μόνοι μας.

Οργανώνουμε δραστηριότητες μαγειρικής που θα ενισχύσουν διάφορες δεξιότητες.

Ο χώρος , η οργάνωση της τάξης και το παιδαγωγικό υλικό διευκολύνει την αυτοεξυπηρέτηση.  

ΣΤΟΧΟΙ

Να βοηθηθεί το παιδί να αυτοεξυπηρετείται όσο γίνεται περισσότερο , ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του.

Ενθαρρύνουμε σε κάθε προσπάθεια και σε περίπτωση αποτυχίας, εξηγούμε γιατί αυτή συνέβη βεβαιώνοντας πως η επόμενη φορά θα έχει σίγουρα θετικότερα αποτελέσματα. 

 ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ           

Παιχνίδια με μπάλες, στεφάνια, εμπόδια και διάφορα όργανα γυμναστικής.

Μιμητικό και θεατρικό παιχνίδι.

Οργανώνουμε αγώνες όπως τσουβαλοδρομία, ισορροπία με ένα κουτάλι και μπολάκι κ.α.

Μουσικοκινητική και ρυθμικές ασκήσεις (Όταν ακούμε κουδουνάκια σταματάμε, συνεχίζουμε όταν ακούμε το ταμπουρίνο).

ΣΤΟΧΟΙ          

Να εξασκήσουν και να τελειοποιήσουν όλες τις αναπτυσσόμενες δυνατότητες τους.

Να μάθουν να ελέγχουν και να σταματούν την κίνηση.

Να κατακτήσουν σταδιακά πιο εξελιγμένες έννοιες χώρου (πλάγια, ανάμεσα, χαμηλά, κοντά,

 μέσα ,έξω κ.α.)

Να μην φοβούνται τις ριψοκίνδυνες κινήσεις (σκαρφαλώματα , πηδηματάκια κ.α )

Να έχουν φαντασία εφευρίσκοντας νέους τρόπους κίνησης.

 ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ                

Παιχνίδι με πηλό , πλαστελίνη, ζυμάρι.

Ζωγραφική με διάφορα υλικά όπως μαρκαδόροι, ξυλομπογιές  , κυρομπογιές ,νερομπογιές, δαχτυλομπογιές κ.α ) .

Χρησιμοποιούμε άχρηστο υλικό για να κάνουμε τυπώματα (φελλούς , ρολά χαρτιών υγείας,     μπατονέτες κ.α. ) , για να ζωγραφίσουμε (οδοντόβουρτσες , σφουγγάρι κα., για να σκίσουμε και να κολλήσουμε (εφημερίδες και περιοδικά)

Παιχνίδι με οικοδομικό υλικό.

Ψαλίδι μετά τα 3 έτη.

 ΣΤΟΧΟΙ

Να μάθουν όσο μπορούν σταδιακά να κρατούν σωστά κάθε υλικό που έχει σχέση με τη γραφή, αλλά και με το φαγητό (πιρούνι , κουτάλι)

Να αναπτύξουν τους λεπτούς χειρισμούς, ανάλογα με τις νέες τους δυνατότητες και να αναπτύξουν τη συντονισμένη κίνηση ματιού-χεριού-αντικειμένου.

Να αρχίσουν  να μπορούν να κατευθύνουν το γραφισμό τους και να αντιγράφουν απλά σχήματα    (σταυρό, τετράγωνο) μετά τα 3 έτη.

Δεν είναι απαραίτητο να γράφουν τα παιδιά το όνομά τους παρά μόνο αν το ζητήσουν τα ίδια .Τα γράμματα τα ονομάζουμε α,β,γ και όχι άλφα, βήτα, γάμα.

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ            

Οργάνωση ομαδικών παιχνιδιών όπως μουσικές καρέκλες ,παραδοσιακά παιχνίδια, παιχνίδια με   μπάλες , στεφάνια κ.α.

Στην  αρχή σε ηλικία 3 χρονών οργανώνουμε μικρές ομάδες 2-3 παιδιών στο παιχνίδι και αργότερα οι ομάδες μεγαλώνουν.

Οι παιδαγωγοί δίνουν ευκαιρίες μοιράσματος των παιχνιδιών και βοηθούν στην οργάνωση της αναμονής της σειράς και εξηγούν τους κανόνες που τη διέπουν.

Προσπαθούμε να μην παρεμβαίνουμε εξαρχής  στις διαφωνίες των παιδιών, προσπαθώντας να τους δώσουμε την ευκαιρία να τις διευθετήσουν μόνα τους και να επέμβουμε έπειτα, εάν χρειαστεί.

Συμμάζεμα της τάξης                   

ΣΤΟΧΟΙ

Να μάθουν τα παιδιά να παίζουν παράλληλα αλλά και να συνεργάζονται.

Να τακτοποιούν τα υλικά μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Να σέβονται το παιχνίδι των άλλων παιδιών.

Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες των παιδιών να τις επιβραβεύουμε και να τις βοηθήσουμε να εδραιωθούν.

ΛΟΓΟΣ              

Διάβασμα ιστοριών .

Αφήγηση παραμυθιών .

Τραγούδια .

Απαγγελία ποιημάτων. 

Κουκλοθέατρο και θεατρικό παιχνίδι .

Οργανώνουμε παιχνίδια με γραμματική και συντακτικό, λογοπαίγνια , αινίγματα , γλωσσοδέτες                  (προ νηπιακή ηλικία) .

Εισάγουμε σταδιακά και παίζουμε με διάφορα έντυπα υλικά , όπως εφημερίδες, περιοδικά , αφίσες βιβλία γνώσης κ.α.   

ΣΤΟΧΟΙ    

Ο λόγος να χρησιμοποιείται από το παιδί και για την έκφραση συναισθημάτων και για να περιγράψει γεγονότα, να εξηγήσει φαινόμενα και να υποβάλλει ερωτήσεις.

Να διορθώσει το παιδί τυχόν γραμματικά και συντακτικά λάθη του επεμβαίνοντας με διακριτικό τρόπο χωρίς να υποχρεώνεται το παιδί να επαναλάβει μετά από κάθε διόρθωση.

Να αγαπήσουν τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο τα βιβλία.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ   

Τον Παιδικό Σταθμό επισκέπτεται Παιδίατρος ο οποίος παρακολουθεί τα παιδιά & τηρεί ιατρικό ιστορικό για καθένα από αυτά. Επίσης εξετάζει τα παιδιά βάση προγράμματος & μετά από την εξέταση παρέχει σχετική γνωμάτευση προς τους γονείς.

Γίνεται θερμομέτρηση κάθε παιδιού πριν την παραλαβή του από τις παιδαγωγούς (με θερμόμετρο μετώπου). Εφόσον η θερμοκρασία του είναι μεγαλύτερη από την φυσιολογική ή & πλησίον  αυτής επαναλαμβάνετε η θερμομέτρηση (με θερμόμετρο μασχάλης) μετά από 10 λεπτά. Προτείνουμε για την αποφυγή ταλαιπωρίας & δική σας & του παιδιού να γίνετε μία θερμομέτρηση στο σπίτι.

Οι ιώσεις είναι συνήθως μια αναπόφευκτη δυσάρεστη πραγματικότητα για την πλειοψηφία των παιδιών. Το παιδί που έχει εμφανίσει μία ίωση (έστω και ελαφριάς μορφής, χωρίς έντονα συμπτώματα ή πυρετό), μένει στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του. Στον Παιδικό Σταθμό δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού δεν θα νιώθει καλά και συνήθως με την ένταση της σχολικής ημέρας η κατάστασή του επιδεινώνεται και η ανάρρωσή του καθυστερεί. Επίσης, ένα παιδί που έρχεται άρρωστο στον Παιδικό Σταθμό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μεταφέρει την ίωση σε κάποιο ή σε κάποια από τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.

 • Όταν το παιδί αρρωστήσει κατά την διάρκεια της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ειδοποιούνται άμεσα οι γονείς του και το παραλαμβάνουν. Το παιδί παραμένει εκτός Παιδικού Σταθμού ως την πλήρη ανάρρωση του.
 • Η επιστροφή πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του θεράποντος παιδιάτρου στην οποία θα αναφέρεται :

Η νόσος από την οποία έπασχε το παιδί

Η αποκατάσταση της υγείας του.

Σε περίπτωση λοιμώδους νοσήματος οι γονείς υποχρεούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Προϊσταμένη του Τμήματος.

 • Σε περίπτωση που η νόσος ιάνθηκε αλλά  κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τότε οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ώρες που δίνουν στο παιδί το φάρμακο να είναι αυτές που βρίσκεται στο σπίτι. Στον Παιδικό Σταθμό δεν επιτρέπεται να δίνουμε φάρμακα

Δεν γίνεται επιστροφή παιδιού μετά από ασθένεια ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ.

 • Οι Ψείρες μπορεί να πάνε στον καθένα. Δεν νιώθουμε άσχημα. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤ Ε ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΛΟΣΙΟΝ.
 • Σε περίπτωση εμφάνισης ψειρών, ειδοποιείται ο Παιδικός Σταθμός & το παιδί παραμένει για ένα διήμερο στο σπίτι προκειμένου να αποψειριασθεί εντελώς.
 • ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΝΕΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΤΙΚΟΥΝΟΥΠΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ … ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΑΥΛΗ.

Κατά τη σχολική χρονιά θα υπάρχει και κάλυψη των αναγκών του Παιδικού Σταθμού από ψυχολόγο (επισκέψεις & ομαδικά προγράμματα με τους γονείς).

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ     

 • Η διατροφή των παιδιών καλύπτεται υγιεινά και πλήρως από τον Παιδικό Σταθμό, σύμφωνα με επιστημονικά επιλεγμένο διαιτολόγιο.
 • Η διατροφή των παιδιών, αποτελεί μέρος του ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος και ως εκ τούτου όλα τα παιδιά συμμετέχουν σ’ αυτή.
 • Εξαίρεση μπορεί να υπάρξει μόνο σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή αλλεργίας.
 • Γαριδάκια, τσίχλες, σοκολάτες, καραμέλες κ.λπ. δεν επιτρέπονται στον Παιδικό Σταθμό γιατί εκτός του ότι προκαλούνται συναισθήματα ζήλιας, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος ή τσακωμού όταν τέτοια είδη βρίσκονται στις τσέπες τους ή στις τσάντες τους.
 • Επίσης ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ & πάλι για λόγους ασφαλείας να ελέγχετε αν τα παιδιά μεταφέρουν τρόφιμα ή παιχνίδια στις τσέπες τους.
 • Γενέθλια και ονομαστικές γιορτές , γιορτάζουμε στο παιδικό σταθμό, εφ’ όσον το επιθυμούμε, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.

Λόγω των συνθηκών (COVID-19) και των μέτρων προστασίας που βάσει νόμου τηρούμε δεν δεχόμαστε κεράσματα ή δωράκια.  Επίσης, δεν μπορούμε λόγω προστασίας των προσωπικών δεδομένων, να φωτογραφίσουμε τις στιγμές της γιορτής για τους γονείς. 

 

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

Παρακαλούμε να:

 • Ντύνετε τα παιδιά σας με άνετα και όχι βαριά ρούχα, κατά προτίμηση φόρμες.

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΙΝΑΙ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.  

           Θέλουμε τα παιδιά να είναι χαρούμενα και δημιουργικά, γεγονός που μερικές φορές σημαίνει                                                                                         
           και “λερωμένα”! 

           Ζώνες, τιράντες, ολόσωμες φόρμες, κορδόνια, καλσόν (τον χειμώνα), ρούχα στενά και με

   κουμπιά και αξεσουάρ μπορεί να είναι ωραία, αλλά δημιουργούν δυσκολίες και “ατυχήματα”.  

           Δυσκολεύουν την καθημερινότητα των παιδιών και επιπλέον απαιτούν να αφιερώνουν οι  

           παιδαγωγοί χρόνο - για την φροντίδα και τακτοποίηση τους - ο οποίος θα είναι εις βάρος του   

           προγράμματος και της δημιουργικής απασχόλησης τους. Σκεφτείτε ότι αν κατά την πρωινή και

           μεσημεριανή ρουτίνα του μπάνιου χρειάζονται κάθε φορά 20-30 λεπτά, πόσο ποιο χρονοβόρα   

           γίνεται η διαδικασία.  

           Τα  άνετα κολάν, οι αθλητικές φόρμες, τα αθλητικά παπούτσια ή τα πέδιλα  (με αυτοκόλλητα   

           όχι κορδόνια ή αγκράφες) είναι η πρόταση μας. 

           Άλλωστε τα ρούχα αυτά θα τους δώσουν την δυνατότητα να αυτοεξυπηρετούνται και έτσι θα    

           αισθάνονται αυτοπεποίθηση που μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους!

 • Κοσμήματα –αληθινά ή ψεύτικα – τα φοράμε μόνο στο σπίτι ή στη βόλτα!

           Σε όλους μας αρέσουν, αλλά μπορεί να χαθούν και να στεναχωρηθούμε. Το σημαντικότερο όμως                  

           είναι ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τα ίδια ή και τα υπόλοιπα παιδιά.

           Στα κορίτσια -αν χρειάζεται-  φορέστε ένα μαλακό λαστιχάκι στα μαλλιά. Οι κορδέλες και οι   

           στέκες τα κάνουν να απασχολούνται με αυτά συνέχεια και να χάνουν τόσα πράγματα όμορφα και     

           σημαντικά στα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν.  

 • ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΝΩΦΟΡΙ ΜΑΣ (ΜΠΟΥΦΑΝ, ΖΑΚΕΤΟΥΛΕΣ, Κ.Α.) ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, να ΚΡΕΜΑΜΕ ΕΝΑ ΜΠΡΕΛΟΚ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ –ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ-. ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

Μια πλήρης αλλαξιά ρούχα (εσώρουχα, φόρμες και κάλτσες ), να παραμένει στον Παιδικό Σταθμό, για την περίπτωση που το παιδί βραχεί ή λερωθεί,  μαζί με 2-3 καθαρές μικρές σακούλες για τα λερωμέναΤα ρούχα θα σας επιστρέφονται σε περίπτωση ατυχήματος και στις αλλαγές εποχής και θα πρέπει να τα αντικαθιστάτε άμεσα.

Παραδίδουμε και παραλαμβάνουμε τα παιδιά με το πανωφόρι τους επειδή δεν γίνεται είσοδος ενηλίκων στον Παιδικό & η φροντίδα γι’ αυτό γίνεται από τις παιδαγωγούς & το προσωπικό.

 

        Ειδικά για το Βρεφικό Τμήμα εκτός των ανωτέρω είναι απαραίτητο ένα πακέτο πάνες     υγιεινής, ένα πακέτο μωρομάντηλα και ένα κουτί χαρτομάντηλα αυτοκινήτου.

Στους Παιδικούς Σταθμούς γίνεται πρόγραμμα εκμάθησης τουαλέτας

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Ως εκ τούτου, για να φιλοξενηθεί κάποιο παιδί στα νηπιακά Τμήματα,  απαραίτητη προϋπόθεση

είναι να αυτοεξυπηρετείται.

ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ:

 

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!

Αν είμαστε βρώμικοι, αυτό επηρεάζει αρνητικά για δυο λόγους. Καταρχήν για την υγεία μας και κατά δεύτερον γιατί κανένα παιδί δεν θα θέλει να παίξει μαζί μας. Αν υπάρχει κάποια πιο συγκεκριμένη αδυναμία του παιδιού σχετικά με το μπάνιο, την οποία δεν μπορείτε να διαχειριστείτε συζητήστε το με τις παιδαγωγούς.

 

 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΝΗΠΙΟΥ

Η διαγραφή παιδιών γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις παρακάτω περιπτώσεις.

 1. Με αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα.
 2. Όταν κατ’ εξακολούθηση δεν συμμορφώνονται οι γονείς με το πρόγραμμα και τους όρους λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ή δηλώνουν ψευδώς.
 3. Όταν δεν καταβάλλονται έγκαιρα τα δίδακτρα.
 4. Όταν συμπληρώσουν την νόμιμη ηλικία (στο τέλος της σχολικής χρονιάς).

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ

 • Για την επίτευξη των στόχων της προσχολικής αγωγής είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία Παιδικών Σταθμών και οικογένειας.
 • Δίνουμε προσοχή στις ανακοινώσεις, που υπάρχουν στην είσοδο του Παιδικού Σταθμού ή ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ  ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (e-mail). Μπορεί να περιέχουν νέα σχετικά με διάφορες δράσεις της τάξης, όπου μπορεί να ζητείται η συμμετοχή σας  κι αν δεν δώσετε προσοχή τότε τις συνέπειες τις υπομένει άθελα του το ίδιο το παιδί.
 • Ενημερώνουμε τις παιδαγωγούς και ενημερωνόμαστε από αυτές, κατά την προσέλευση και αποχώρηση του παιδιού, για θέματα της καθημερινότητας ή για οτιδήποτε κρίνουμε σημαντικό να ειπωθεί. Ο χρόνος όμως αυτός είναι περιορισμένος και ακατάλληλος για μια πληρέστερη ενημέρωση που πιθανόν να χρειάζεστε, αφού οι παιδαγωγοί πρέπει να έχουν την προσοχή τους στα παιδιά.
 • Δίνουμε σημαντικές πληροφορίες. Μιλήστε μας για οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό, αλλά και οτιδήποτε αφορά το ιατρικό του ιστορικό. Όχι όμως ενώπιον όλων των άλλων γονιών και των παιδιών την ώρα της προσέλευσης ή της αποχώρησης. Κανονίστε συνάντηση και μιλήστε μας γι’ αυτά προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τις ανάγκες του κάθε παιδιού και τις αδυναμίες του και να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτές.
 • Μπορούμε, κατ’ αρχή να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά και αν χρειαστεί να ορίσουμε ιδιαίτερη συνάντηση για να συζητήσουμε οτιδήποτε κρίνουμε απαραίτητο  για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού και για να συνεργαστούμε για την ομαλή ένταξη του στην τάξη και την αρμονική κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη .
 • Είναι σημαντικό να αισθάνεστε το σχολείο του παιδιού σας ως έναν χώρο όπου μπορούν να ακουστούν οι προβληματισμοί σας, ως ένα χώρο όπου γονείς, παιδαγωγοί και όλο το προσωπικό εργάζονται παράλληλα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου: 

την ευτυχία και την ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών.  

 • Και, καλό θα είναι, να:

Δείχνουμε ενδιαφέρον για οτιδήποτε φέρνει μαζί του από το σχολείο του (και φυσικά δεν το πετάμε ποτέ!). Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε τί ακριβώς είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας (!!) το παιδί σίγουρα δούλεψε σκληρά και νιώθει υπερήφανο για το δημιούργημά του.

Μιλάμε θετικά στα παιδιά για το πώς πέρασαν στο σχολείο. Τους λέμε ότι είμαστε σίγουροι ότι είχαν μια πολύ όμορφη μέρα και ότι πέρασαν καταπληκτικά με τους φίλους τους και τις δασκάλες τους. Τους ζητάμε να μας πουν τι ήταν αυτό που τους άρεσε πιο πολύ από τα πράγματα που κάνανε σήμερα και  τι τα έκανε να είναι πιο χαρούμενα.

Οι ερωτήσεις όπως: “έφαγες το φαγητό σου;” “τι έφαγες σήμερα;” “σε μάλωσε κάποιος φίλος σου ή η δασκάλα σου;” “πως πέρασες σήμερα;” δεν είναι καλό να γίνονται στα παιδιά.  Άλλωστε για όλα αυτά θα ενημερώνεστε από τις ανακοινώσεις ή από τις παιδαγωγούς. 

Ακολουθούμε τους κανόνες που το παιδί έχει μάθει στον Παιδικό Σταθμό,  για να τους ακολουθήσει κι αυτό. Με το να αμφισβητούμε τη σημαντικότητά τους, το σχολείο χάνει την αξιοπιστία του και το παιδί βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Αποφεύγουμε να ρωτάμε πως αποδίδουν τα υπόλοιπα παιδιά. Αν το παιδί σας τα πηγαίνει καλά σε κάτι, μην ρωτάτε αν και ο φίλος του το κάνει αυτό. Επίσης μην ρωτάτε αν το παιδί σας είναι το εξυπνότερο στην τάξη. Οι παιδαγωγοί συγκρίνουν την πρόοδο του κάθε παιδιού με τον εαυτό του και όχι με τους άλλους π.χ. ζωγραφίζει ένα πρόσωπο τόσο καλά την άνοιξη, όσο το έκανε το φθινόπωρο;

Δείχνουμε κατανόηση και στα άλλα παιδιά όπως δείχνουμε και στο δικό μας. Γνωρίζετε πως τα παιδιά περνούν δύσκολες φάσεις και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν άγχος που μερικές φορές  τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις. 

Αν κάποιο παιδί είναι επιθετικό, έχετε την πίστη ότι οι παιδαγωγοί θα κρατήσουν το δικό σας ασφαλές και θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να βελτιώσουν την κατάσταση. 

Αν το δικό σας παιδί είναι επιθετικό? Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο ότι το “αγγελούδι” σας μπορεί να έχει αυτή τη συμπεριφορά, αλλά έχετε πίστη στα λόγια των παιδαγωγών και μην αμφισβητείτε τα συμβάντα. Πολλές φορές τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο σχολείο σε σχέση με το σπίτι γιατί είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Συνεργαστείτε!

Αφήνουμε τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται, τα ενθαρρύνουμε επιβραβεύοντας την πρόοδο τους και έτσι τα βοηθάμε να γίνουν πιο ανεξάρτητα, πιο ώριμα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αφήστε τα λοιπόν να βγάζουν τα παπούτσια τους μόνα τους, να πλένουν σωστά και σχολαστικά τα χέρια τους, να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία του μπάνιου και του ντυσίματος. Ας φάνε μόνα τους, ακόμα και αν λερωθούν, ας πιούνε νερό και γάλα από ποτήρι χωρίς καλαμάκι, “όπως οι μεγάλοι”. Ζητήστε τους να μαζεύουν το παιχνίδι που έπαιξαν και να το βάζουν στην θέση του. 

Εδώ στον Παιδικό Σταθμό “τα κάνουμε και αυτά και πολλά άλλα μόνοι μας, γιατί είμαστε μεγάλα παιδιά πια. Αφήστε που αν χρειαστεί βοηθάμε και τους φίλους μας που δυσκολεύονται ακόμα!”. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

 Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ, ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ. 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ. ΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ  ΚΑΙ  ΑΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ. ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ.

 • Σε μια προσπάθεια για τη δημιουργία νέων κέντρων ενδιαφέροντος στην τάξη, έτσι ώστε να αναπτύσσεται η δημιουργικότητα, η φαντασία, η κοινωνικότητα και γενικά η προσωπικότητα του κάθε παιδιού , οι γονείς καλό είναι να ανταποκρίνονται θετικά στις ανάγκες των τάξεων για προμήθεια άχρηστου υλικού ,άδειες συσκευασίες από τρόφιμα, (γάλα, δημητριακά, καφέ, κρέμες, γιαούρτια κ.λπ.) όπως επίσης και ρολά από χαρτιά υγείας, κουμπιά, χάντρες , κορδέλες, κορδόνια, τάπες, φελλούς, καπάκια. Επίσης πολύ χρήσιμα για τις δραστηριότητές μας θα ήταν διάφορα υφάσματα διαφόρων μεγεθών, αλλά και παλιά δικά σας ρούχα (ανδρικά πουκάμισα, ποδιές, φούστες, νυχτικά, μαντήλια, γάντια, καπέλα, φουλάρια) για τη γωνιά των μεταμφιέσεων. Τέλος, μην πετάτε το χαρτί περιτυλίγματος και τις σακούλες δώρων. Εμείς είμαστε εδώ για να τα αξιοποιήσουμε.


 • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ – ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ

Στον Παιδικό Σταθμό έχουμε πολλά-πολλά παιχνίδια και βιβλία και δεν χρειάζεται να φέρνουμε από το σπίτι. Τα παιχνίδια αυτά δημιουργούν εντάσεις γιατί τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν θέλουν να τα μοιραστούν με τους άλλους, αλλά από την άλλη θέλουν να τα παρουσιάσουν σε όλους! Επίσης, κατά έναν περίεργο λόγο, πάντα τα παιχνίδια αυτά καταλήγουν σπασμένα και τα βιβλία σχισμένα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΝΑ ¨ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ¨ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ.

 • Δεν επιτρέπεται όμως, η παρέμβαση κάθε μορφής των γονέων προς τα άλλα παιδιά στο χώρο του Παιδικού Σταθμού.ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Η λειτουργία των Παιδικών σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους. Το μήνα Αύγουστο οι Παιδικοί Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους. Επίσης δε λειτουργούν:

 • από 24 Δεκεμβρίου έως και 6 Ιανουαρίου
 • από την Μ. Πέμπτη έως και την Κυριακή του Θωμά
 • κατά τις επίσημες αργίες των Δημόσιων Υπηρεσιών ή τον εορτασμό εθνικού τοπικού γεγονότος.
 • Οσάκις κρίνεται σκόπιμη η διακοπή της λειτουργίας τους για σοβαρούς λόγους

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, για όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού, από Σεπτέμβριο έως και Ιούλιο (πλην των διδάκτρων του Ιουλίου τα οποία καταβάλλονται σε δύο ισόποσες δόσεις, το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο), ανεξαρτήτως απουσιών. Τα δίδακτρα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ν.Π. στην Τράπεζα Τράπεζα Eurobank

(GR  38 0260 2210 0003 4020 0866 861)

και στη συνέχεια προσκομίζετε στο Τμήμα στο οποίο φοιτά το παιδί σας το αποδεικτικό κατάθεσης.

Στην αιτιολογία κατάθεσης αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του παιδιού, το τμήμα στο οποίο φοιτά και τα αρχικά του μήνα που εξοφλείται  (π.χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ , Β , ΙΑΝ.).


Δείτε τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής εδώ

 

 


                                             
Σας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας                                        
      κάθε προβληματισμό και σκέψη σας για τα παιδιά όπως και κάθε πρόταση βελτίωσης.

Ελπίζοντας σε μία άριστη συνεργασία, σας ευχόμαστε

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΕΛΗ

ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΠΟΠΗ

ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΒΛΑΧΟΥ ΕΥΡΙΔΙΚΗ

ΤΡΥΦΩΝ ΜΑΡΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΔΕΛΗΚΑΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΝΑΤΑ

 

 

ΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

1ο Νηπιακό Τμήμα

Ελευθερία Παναγιωτοπούλου

2ο Νηπιακό Τμήμα

Ρόη Βασιλοπούλου

3ο Νηπιακό Τμήμα

[Σε αναστολή λειτουργίας λόγω χρήσης του ως Νηπιαγωγείο για τος σχολικό έτος 2021-2022.]

4ο Νηπιακό Τμήμα

Βάνα Λιούζα

1ο Βρεφικό Τμήμα

Όλγα Ντόμπριου

2ο Βρεφικό Τμήμα

Ηλιάνα Κάππα

3ο Βρεφικό Τμήμα

Θεόπη Λασκαρίδου- Σούλα Μαστροκάλου


 

 

                                                                                                                                                                                               

ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ